Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași

Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași
Publicat: 10/04/2018, 20:07

Ministerul Justiției precizează că pavilionul de deținere Corp A, din cadrul Penitenciarului Iași, a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anului 2008 si apoi în 2016, ambele expertize încadrând clădirea în clasa de risc seismic II.
Încă din anul 2017, Penitenciarul Iași a intrat în procesul de elaborare a documentațiilor tehnice (etapele de inițiere și aprobare a notei conceptuale și temei de proiectare) necesare demarării investițiilor care să conducă la îmbunătățirea condițiilor de detenție și a celor de muncă.

Consultă aici toate documentele

Tudorel Toader a anunțat luni că va publica marți documentația privind Penitenciarul Iași, care arată că au existat discuții și informări cu privire la construirea unui nou pavilion de detenție în cadrul acestei unități, pentru a echilibra gradul de supraaglomerare.

Printre documente se numără și o informare semnată de către ministrul Tudorel Toader în ianuarie 2018, transmisă directorului Administrației Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicită o analiză a gradului de ocupare a unităților din cadrul ANP.

„În procesul de identificare a măsurilor adecvate care trebuie implementate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării, la nivelul Ministerului Justiției a fost sesizată problema gradului de ocupare la nivelul unor unități penitenciare din subordinea ANP. (…) Vă solicitătăm să întreprindeți o analiză asupra gradului de ocupare la nivelul fiecărei unități penitenciare din subordinea ANP și să dispuneți, cu respectarea profilării locurilor de deținere, transferuri de deținuți între unități penitenciare, în vederea asigurării unui echilibru al gradului de ocupare”, se arată în unul dintre documente.

Tot între aceste documente se numără și o scrisoare semnată în 29 august 2017 de către directorul Penitenciarului Iași, Marian Pompiliu, în care i se aduc la cunoștință directorului ANP vizita ministrului, dar și o notă conceptuală pentru ridicarea unui noi pavilion de detenție, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiția este necesară deoarece pavilionul actual, care cazează deținuții, a fost expertizat tehnic și clasificat cu grad de risc seismic.

Ministrul Justiției a mai publicat și procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care este inclusă minuta ședinței de avizare din aceeași zi. Potrivit minutei, s-a prezentat documentația necesară construirii unui nou sector de deținere pentru Penitenciarul Iași, urmând a fi create 536 de locuri de cazare, fiecare loc cu cel puțin 4,01 mp. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică.

Câteva zile mai târziu, în 16 noiembrie 2017, Marian Dobrică a transmis directorului Direcției Investiții din cadrul Ministerului Justiției, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a „Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiții Sector nou de deținere – Penitenciar Iași. Și un proces verbal din 2008 arată că s-a efectuat o expertiză tehnică a obiectivului „Pavilion detenție 600 de locuri” în cadrul Penitenciarului Iași.

Documentele au fost publicate după ce, duminică, a avut loc un schimb de replici între Tudorel Toader și reprezentanții Federației Sindicatelor din penitenciare.

„PS la PS: Fără a pronunța vreun nume: situația pavilionului A, din penitenciarul Iași, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 și 2016! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcții ocupau criticii de astăzi?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deținuți de la închisoarea din Iași la alte unități face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×